Любопитна информация за гр. Габрово

Интерактивен Музей Габрово
Дом на Хумора и Сатирата

Географския център на страната.

Габрово се намира в централната част на Република България. Габрово още е познат като най-дългия град в България. С дължина около 25 километра и ширина на места само около 1 километър той се разпростира по поречието на реките Янтра, Паничарка и Синкевица.
Стратегическото местоположение на града и близостта му до географския център на страната определят значението му като важен транспортен възел.

Пътен възел.

Любопитна информация за гр. Габрово, е че минава една от най-важните пътни връзки пресичащи България в направление север-юг, която представлява част от Трансевропейски транспортен коридор № 9 (Хелзинки – Санкт Петербург – Киев – Букурещ – Русе – Велико Търново – Габрово – Стара Загора – Димитровград с отклонения към Гърция и Турция). Град Габрово е областен център на Област Габрово и е в близост до Трявна (18 км), Дряново (20 км) и Севлиево (27 км).

Прохода Шипка.

До Габрово може да се стигне лесно с кола или автобус понеже лежи на един от основните трансбалкански пътища близо до прохода Шипка, също така е и последна спирка на влак с връзка само от Царева ливада.

Дом на хумора и сатирата.

Габрово е Световна столица на хумора и сатирата – Член на ФЕКГ (Фондация на европейските карнавални градове). Габрово е световна столица на хумора и сатирата. В България е известен с шегите, котките без опашки, гостоприемството на габровци.